De conceptie van conflict

Familieconflicten en het weer
Op de gang van mijn praktijk kom ik een nieuwe buurman tegen. We maken een babbeltje. Hij vraagt wat ik doe voor werk. Ik vertel dat ik conflicten oplos. De man zegt hierop; wat moet dat een vreselijke baan zijn.

Hoe luchtige lucht ook kan ontploffen
De man gaat verder; “Ik heb mijn moeder al 15 jaar niet gesproken dus ik ben blij dat ik niks meer met conflicten te maken heb”. We zitten gewoon in een babbeltje dus houd ik het graag luchtig. Heel voorzichtig zeg ik dat verbreken van contact ook wel een heel klein ietsiepietsie beetje van een conflictje weg heeft. De man kijkt me ineens woedend aan. Vervolgens zegt hij bot, zonder me nog aan te kijken, dat hij koffie gaat halen.

De pijn van je eigen bedachte verhaal
Een beetje ongemakkelijk blijf ik achter. Dit was natuurlijk helemaal niet mijn bedoeling.
Zo snel gaat het dus. En als een verkeerd geïnterpreteerde opmerking eenmaal is gezaaid, kan het rustig verder groeien naar een enorme verkeerd geïnterpreteerde boom. En dan kan je elkaar zomaar 15 jaar doodzwijgen.