Filmen voor fatsoen

Attentie buurtpreventie
Mijn 7-jarige zoon is aan het voetballen in de tuin. De bal gaat over de schutting bij de buren. De buren zijn niet thuis. Hij wil door met voetballen, dus hij klimt zelf de schutting over. Precies op dat moment komt een andere buurvrouw van het huis aan de overkant naar buiten. Ze wordt boos op hem. Ze begint hem te filmen met haar telefoon. Huilend komt mijn zoon terug naar binnen.

Fatsoen is maar net wat je ervan maakt
Als ik mijn zoon heb getroost besluit ik naar de buurvrouw te gaan om te vragen wat er nou eigenlijk gebeurde. Ze zegt: het gaat me niet om de plantjes waar hij bovenop gaat staan. Het gaat ook niet om dat de schutting kapot zou kunnen gaan. Het gaat me om fatsoen. Over de schutting klimmen, dat is geen fatsoen, vindt de buurvrouw. En om bewijs te hebben, filmt ze het.

Lawine van onfatsoen
Ik kan me nog net inhouden om te zeggen: en hoe fatsoenlijk is het dan om zomaar mijn zoon te filmen? En dan gaat het mij niet om de telefoon. En het gaat mij ook niet om het filmen. Het gaat mij erom dat we allemaal een beetje rekening houden met elkaar. Eigenlijk precies hetzelfde als haar eigen drie punten. Zijn we het toch met elkaar eens.